Skip to Main Content

מדריכים - כלי בינה מלאכותית: אתיקה, בטיחות מידע & זכויות יוצרים

היבטים נוספים של בינה מלאכותית

כלים רבים של בינה מלאכותית גנרטיבית שומרים את הנתונים שהוזנו אליהם ומשתמשים בהם לצורך אימון נוסף. לכן, יש להימנע מהזנת חומר המוגן בזכויות יוצרים או נתונים רגישים ואישיים, כדי למנוע סיכון לפרטיות, לביטחון או לקניין הרוחני של אחרים.

מומלץ תמיד לקרוא בעיון את מדיניות השימוש של כל כלי בעת הרשמה למנוי חופשי או בתשלום.

לא מומלץ להשתמש בכלי בינה מלאכותית לסידור טבלאות המכילות פרטים אישיים במסגרת עבודה או פרויקטים קבוצתיים, כגון שמות משתמש, כתובות מייל, מספרי תעודת זהות, כתובות מגורים, אמצעי תשלום וכדומה.

חשוב להבין שכלי בינה מלאכותית אינם מספקים פרטיות מלאה, ולכן אין להסתמך עליהם לעיבוד מידע רגיש או חסוי.

עדיין קיימת אי-ודאות משפטית משמעותית בנוגע לשימוש בכלי בינה מלאכותית גנרטיבית וזכויות יוצרים. זהו תחום מתפתח, והבנתנו תתעצב בהתאם להתפתחויות במדיניות, ברגולציה ובפסיקות משפטיות. השימוש בכלים אלו דורש התחשבות בנקודות הבאות:

  • ייתכן שלא תהיה לך בעלות או זכויות יוצרים על התוכן שנוצר.
  • אין להזין מידע סודי או יצירות מוגנות בזכויות יוצרים ללא אישור.
  • תנאי השימוש של הכלים קובעים את הזכויות על הקלט והפלט ועשויים להשתנות.
  • יש לתעד את השימוש בכלי ולבדוק מדיניות ציטוטים ופרסום רלוונטית.

האם ניתן להשתמש במשאבי הספרייה עם כלים אלו?
לרוב לא, מאחר שהסכמי הספרייה עם ספקים אינם מתירים העלאת תוכן מוגן בזכויות יוצרים לכלים חיצוניים.

באיזה תוכן כן ניתן להשתמש?
מומלץ להזין תכנים בנחלת הכלל או ברישוי פתוח, בהתאם לתנאי הרישיון. מומלץ לעיין בדף השאלות והתשובות של רשיונות ה- Creative Commons.

Frequently Asked Questions - Creative Commons

 

AI ואתיקה בחינוך:

בינה מלאכותית ואתיקה בחינוך כוללת היבטים שונים: נגישות ושוויון, פרטיות ואבטחת נתונים, הטיות והגינות, שקיפות, רגולציה ומדיניות.

מבחינת נגישות ושוויון, מצד אחד בינה מלאכותית יכולה לעזור להפוך את החינוך לנגיש ומותאם יותר; מאידך, לא לכל הסטודנטים יש גישה שווה לטכנולוגיה ולתשתית הדרושים לחינוך מבוסס בינה מלאכותית.

מההיבט של פרטיות ואבטחת נתונים, מערכות בינה מלאכותית מסתמכות על איסוף וניתוח של כמויות גדולות מאד של מידע. לכן, יש חשש לגבי האופן שבו הנתונים האלה מאוחסנים, למי יש גישה אליהם וכיצד נעשה בהם השימוש. ישנם סיכונים להפרת הפרטיות ולשימוש לרעה בנתונים.

כמו-כן, כשמדובר על הטיות והגינות, בינה מלאכותית אינה שונה מכלים אחרים ויכולה להיות כפופה להטיות בהתבסס על הנתונים עליהם היא הוכשרה.

בנוסף, חשוב להבין כיצד כלי AI מקבלים החלטות. היות ואין שקיפות בנושא זה, ומערכות AI רבות הן "קופסאות שחורות" שבהן תהליך קבלת ההחלטות אינו נהיר, הדבר מקשה על אימון המשתמש במערכות אלו.

ולבסוף, יש צורך ברור ברגולציה ובמדיניות שינחו את השימוש בבינה מלאכותית. תקנות אלה צריכות לטפל בנושאים כמו פרטיות נתונים, שקיפות ושוויון.

מבוסס על המקור הבא: AI and Ethics - Artificial Intelligence (AI) in Education - Research Guides at James Madison University

AI ואיכות הסביבה:

שימוש בכלי בינה מלאכותית מציב אתגרים אקולוגיים משמעותיים. האימון של מודלי בינה מלאכותית דורש כוח מחשוב עצום, מה שמוביל להגברת הצריכה של אנרגיה ומים, ומעמיס על משאבי הסביבה. כל אלו יחד עשויים להחמיר את בעיות המשבר האקלימי ולהוביל לניצול בלתי בר קיימא של מקורות טבעיים. 

בנוסף, שימוש בכלי בינה מלאכותית עלול להנציח אי שוויון וגזענות בשל הדרך שבה הם מבוססים על נתונים שנאספו מהחברה האנושית. היות שהמודלים מתאמנים על נתונים שאינם כוללים מגוון רחב של תרבויות, רקעים או חוויות, הם עשויים ליצור תוצרים שלא משקפים את המציאות בצורה הוגנת ומדויקת. כך, התוצאה עשויה להיות פלטים המעוותים את המציאות, מאשרים דעות קדומות או אפילו מפלים קבוצות מסוימות על בסיס גזע, מגדר או מעמד חברתי.

 

תאריך עדכון אחרון של האתר: 20.5.25

חלק מהתכנים באתר נכתבו בסיוע "CHATGPT